Piste tälle suunnitelmalle.

Posted on

On aika päivittää Kuru Resortin kuulumiset. Lähdetään liikkeelle siitä, mitä olimme Kuruun toteuttamassa. Suunnittelutyöt aloitettiin talvella 2016.

Olimme siis luomassa kansainvälisestikin halutun suomalaisen luxus-luontoresorttikokemuksen. Halusimme hyödyntää kotimaisen luonnon rikkautta ja monipuolisuutta näyttävästi ja elämyksellisesti.

20046357_10155090924444160_8780636781773603754_n

 

Filosofia

Filosofiamme kiteytimme näin: Kuru on rauhan ja hyvän mielen tyyssija kiireisille tai luontoelämyksiä arvostaville matkailijoille. Kurun ydinajatus on auttaa vierailijaa löytämään yhteys itseensä ihmiselle luonnollisessa ja rauhallisessa ympäristössä. Kurussa hyvä virtaa ihmiseen luonnosta. Mielenrauha ja hyvä olo on läsnä kaikissa ympäröivää luontoa kunnioittaen rakennetuissa tiloissa. Korostamme Suomen luontaisesti tarjoamia hyvinvointielementtejä. Luonnonrauha, metsä, oma järvi ja hiljaisuus ovat Kurussa ainutlaatuisella tavalla läsnä.

 

Saavutettavuus

Kurun sijainti on yksi keskeisiä menestystekijöitä kansainvälisesti kasvussa olevan hyvinvointimatkailun alueella. Suomi on alkanut herättämään kasvavaa kansainvälistä kiinnostusta ja globaalien kansalaisten stressaavan arjen vastapainoksi ihmiset haluavat lomaltaan niitä elementtejä, joita Kuru parhaimmillaan tarjoaa. Kurun erinomainen sijainti Etelä-Suomessa tekee siitä houkuttelevan lomakohteen sekä kotimaisille että ulkomaisille hyvinvointimatkailijoille. Sijainti on myös riittävän läheinen stop-over -matkailijoille, sillä Helsinki- Vantaan lentokentältä Kuruun on matkaa vain kaksi ja puoli tuntia, Tampereelta alle tunti.

 

Digipaastoaminen

Eristäytyminen on kasvava matkailuilmiö, osa hyvinvointimatkailua, johon liittyy digipaastoaminen (digital detox). Wifiä lentokentillä, ravintoloissa, hotelleissa, kahviloissa ja syrjäisissäkin erähuviloissa. Uutisvirtaa. Työmeilejä. Selfie kiipeillessä ja uidessa. Maisema, lapset, ruoka-annokset naps, verkkoon. Naps, onkohan niistä tykätty? Tästä aiheesta uutisoi keväällä Taloussanomat. Tutkija Henna Kojun sanoma vahvisti, että olemme täsmälleen oikeilla jäljillä.

Nettiyhteydet kuuluvat turistin perusvaatimuksiin, mutta vastavirta on viriämässä matkailun trendeissä. Matkailun tutkimusyritys Skift raportoi, että ”eristäytyminen on seuraava iso juttu luksusmatkailussa” mainiten myös Suomen ja suomalaisen hiljaisuuskampanjan Silence, please. Juuri tätä Kuru Resort haluaa lomailijoille tarjota.

 

Rakennukset

14142565-800x_

 

Kurun arkkitehtuuri sulautuu täydellisesti osaksi luontoa.  Halusimme rakentaa näyttävän skandinaavista designia henkivän 300 neliöisen päärakennuksen, johon keskitetään ruokailu- ja palvelutarjooma. Kokoustilat, jooga- ja meditaatiosali, sekä hemmotteluhoitohuoneet mahdollistavat tilojen toimivuuden niin yritysasiakkaille, ryhmille kuin yksittäisille matkailijoillekin.

Ruoka on tärkeä osa mitä tahansa matkaa ja ravintolamme upeissa maisemissa tarjoaa nautintoja vaativallekin matkailijalle. Hyvinvointimatkailussa ruoan merkitys on, jos mahdollista, vieläkin suurempi. Terveydestään ja hyvinvoinnistaan huolehtiva matkailija haluaa lomallakin nauttia puhtaista, lähellä tuotetuista aineksista valmistettua terveellistä ruokaa. Metsän antimet ovat omalta osaltaan tärkeä hyvinvointimatkailun elementti.

Majoitustilat ovat todella upeat ja elämykselliset. Noin kilometrin pituisen järven rannalle on tehty upea suunnitelma kodikaista luxus-puumajoista, joista jokaisessa avautuu panoraama-maisemaseinä järvelle. Uniikit irti maanpinnasta olevat mökit on rakennettu puusta ja lasista. Jotta luontokokemus olisi mahdollisimman kokonaisvaltainen, hyödynnetään avonaisuutta ja lasipintoja, jolloin luonto ulottuu sisälle saakka. Takka tuo mökkiin pimeinä ja kylminä aikoina ainutlaatuista tunnelmaa. Mökkien yhteyteen rakennetaan terasseja ja tasoja, jotka ovat osa vieraan omaa henkilökohtaista tilaa. 28,5 neliön mökkejä oli tarkoitus rakentaa 15. Kahden hengen mökit on varusteltu lisävuodemahdollisuudella.

inside_resized

 

Kuva: Artic Tree House Hotel. Arkkitehtitoimisto Studio Puisto on suunnitellut sekä Kuru Resortin, että Artic Tree Housen. Alla ensimmäisiä ehdotuksia Honkatalojen arkkitehti Janne Kanteen tekemistä luonnoksista, joiden pohjalta sitten rakentui juuri se haluamme mökki. Tästä pääsee kuitenkin tunnelmaan mukaan.

 

PastedGraphic-1PastedGraphic-120108255_10155091062889160_7710241629734000825_n

 

Sauna

Jokaisen Suomeen saapuvan matkailijan tulisi päästä kokemaan aito saunaelämys Kurussa oman järven rannalla. Saunan terveydelliset vaikutukset välittyvät matkailijalle suomalaista saunakulttuuria valottavien tarinoiden välityksellä. Aidoimmillaan suomalaisen saunaelämyksen pääsee kokemaan pistäytymällä saunan jälkeen järvessä, oli sitten kesä tai talvi. Halusimme luonnollisesti tarjota matkailijoille upean saunakokemuksen maisemasaunassa, jonka seinän kokoisista ikkunoista voi nauttia kauniista järvimaisemista. Arkkitehtimme oli tehnyt niin loistavan suunnitelman, että aivan varmasti kokenut suomalainen saunojakin olisi saanut kokea ainutaatuisen elämyksen. Puhdas vesi on yksi arvokkaimmista luonnonvaroista ja sitä Iso-Majajärven rantaan sijoittuva kokonaisuus tuo varmasti esille parhaalla mahdollisella tavalla.

 

20031727_10155090925584160_729790081392343534_n

 

Hiljaisuus

Suomen luonnon rauha ja meitä ympäröivä hiljaisuus edesauttavat arjen kiireestä irtautumista ja poistavat stressiä. Ympäröivä hiljaisuus ja varsinkin talven kaamosaika edesauttavat hyvää, virkistävää unta, joka omalta osaltaan auttaa meitä kohtaamaan työpäivän haasteet. Kurussa on mahdollisuus ohjattuihin meditaatio- ja läsnäoloharjoituksiin niin sisällä kuin ulkonakin.

Mielen Päällä -konseptimme on toiminut vuoden verran. Sen toiminnot piti siirtää Kuruun.

 

sariv__dsc4809-1

 

”Retriittiin saat tulla vain ollaksesi itsesi kanssa. Nauti hiljaisuudesta ja käy rentouttavissa hoidoissa, jotka auttavat sinua pakenemaan hektisestä arjesta. Retriiteillämme suljemme puhelimet ja tietokoneet, sekä muut ulkopuolisen maailman ärsykkeet, jotka voivat viedä ajatukset muualle itsestä. Kun tiedät, että olet valmis hiljentymään ja löytämään syvän sisäisen rauhan, autamme sinua saavuttamaan sen.”

Järjestämme retriittejä tällä hetkellä noin kerran kuussa. Tässä  Toimittajan retriittikokemus Me Naiset -lehdessä.

 

14063845_342440786144510_1269618575887198032_n

On tärkeää, että hyvinvointiloman aikana vieraamme voivat rentoutua täydellisesti ja karistaa kiireen ja stressin harteiltaan. Puhdas luonto, puhdas ruoka, suomalainen saunakulttuuri ja perinteiset hoitomenetelmät ja hemmotteluhoidot tarjoavat matkailijoille ainutlaatuisen elämyksen. Korkealaatuisten palveluiden suunnittelussa otetaan huomioon erilaisten profiilien tarpeet, esimerkiksi Luonnollisen rentoutumisen -konseptit, työhyvinvointiohjelmat ja Greencare. Palvelukonsepteihin liitetään erilaisia sisältöjä, kuten esimerkiksi joogaa, meditaatiota, detoxia, spa-hoitoja ja henkisen hyvinvoinnin luentoja.

Tässä siis tiivistettyä suunnitelmamme, jota olemme hioneet hartaasi ja suurella sydämellä. Kurun upea luonnollinen ympäristö toimii alustana monipuoliselle palveluvalikoimalle, joka tuntui täyttävän kaikki toiveemme. Palvelut suunniteltiin pääteemojen ympärille, jotka elävät vuoden ympäri.

 

Mitä sitten tapahtuikaan?

Kaiken piti olla valmiina rakentamisen aloitukseen touko-kesäkuun vaihteessa. Tontilla oli olemassaolevaa rakennuslupaa 400 neliötä matkailutoimintaa varten. Esittelimme uuden konseptimme Ylöjärven kaupungille ja saimme erittäin myönteisen vastaanoton. Toteutuakseen kyseisellä suunnitelmalla tarvitsimme 822 neliötä rakennusoikeutta ja poikkeuslupa-anomuksemme hyväksyttiin.

Alueella on myös toinen valmiiksi kaavoitettu tontti. Rakennusoikeutta on 130 neliötä.  Tällä hetkellä tontilla on vanha tunnelmallinen metsäkämppä ja savottatalli, jotka halusimme säilyttää kunnioittaaksemme paikan historiaa. Miten upea olisikaan tarjota yritysasiakkaillemme tunnelmallinen kokoustila vanhassa metsäkämpässä! Kokouspäivän päätteeksi digilaitteet off-asentoon ja sitten yhdessä paneutumaan stressinpoistoon rentotumisharjoitusten parissa.  Tämä johtoryhmän varsin erilainen kokous voisi muuttaa koko työyhteisön asenteen.

 

15220197_10154376438989160_5876898808239526602_n

Tuntui, että minne tahansa menimme kertomaan asiasta vastaanotto oli sama: Juuri tätä tarvitaan – ideanne on loistava! Saimme Tekesin Temporahoituksen liiketoiminnan konseptointia varten ja Ely-keskukselta maaseudun yritysrahoitusta. (Tarkennettu tekstin loppuun.) Visit Tampere lupasi antaa merkittävää markkinointitukea ja upeita yhteistyökumppaneita tuntui ilmaantuvan niin oikealta kuin vasemmaltakin. Kokeneet matkailualan konkarit antoivat meille aikaansa ja jakoivat neuvojaan. Vaikka taloudellinen panostus oli merkittävä, uskoimme täysin konseptiimme. Valtavamäärä pohjatöitä, suunnitelmia ja laskelmia olivat tänä keväällä pisteessä, että Kuru Resortin rakentaminen oli valmiina starttaamaan.

Huhtikuun lopussa putosi niskaamme kuitenkin aikamoinen pommi. Pirkanmaan Ely-keskus oli tehnyt valituksen Ylöjärven kaupungin  myöntämästä poikkeusluvasta hallinto-oikeuteen. Tälläisesta vaihtoehdosta ei osannut meille kukaan etukäteen kertoa. Varmasti olisi pitänyt itse osata tätä mahdollisuutta selvittää, mutta jälkiviisaus on aina niin kovin helppoa.

Olimme siis Ely:n mukaan saaneet kaupungilta liian suuren poikkeusluvan rakennusoikeuteen. Perusteena valituksessa oli, että täytyy lähtökohtaisesti olla tasapuolinen saman kaava-alueen maanomistajien suhteen. Jos yksi saa rakentaa huomattavasti enemmän kuin kaava sallii, pitää ottaa huomioon, keitä muita tämä asia voisi koskea. Oma mielipiteeni on, että jos joku on niin ”hullu”, että päättää metsänkeskelle alkaa rakentamaan jotain näin työllistävää ja ihmisten hyvinvointiin vaikuttavaa, antaa palaa vaan! Meillä on omistuksessa koko järven ympärillä oleva 34 hehtaarin metsäala, eli naapurureita toimintamme ei olisi ainakaan häirinnyt. Päinvastoin, naapurimetsät omistava ja tontin myynyt metsäyhtiö Finsilva ilmoitti alusta lähtien, että he ovat tukemassa hankettamme.

Ensijärkytyksestä toivuttumme oli aika alkaa selvittämään hallinto-oikeuden käsittelyä. Juttu olisi voitu käsitellä alkuvuonna 2018, mutta alaan vihkiytyneen juristin mukaan tulisimme mitä luultavimmin häviämään tämän taistelun. Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että olimme vain kuukautta liian aikaisin liikkeellä! 1.5.2017 alkaen Ely:n rooli kaavoituksessa muuttui vain konsultoivaksi, eli kunnille tulee enemmän valtaa. Samalla Ely:n valitusoikeus kaavojen osalta (poislukien maakunnallisesti ja valtakunnallisesti tärkeät hankkeet ) poistuu kokonaan. Eli, jos hakemuksemme olisi ollut sisällä toukokuun puolella, Ely-keskus ei olisi siis voinut luvastamme valittaa. Tässä tapauksessa rakennushommat olisivat nyt täydessä vauhdissa.

Katkeruudelle tässä ei ole kuitenaan sijaa. Viranomaiset tekevät työtään ja kuten olen todennut, kaikella on tarkoituksensa.

Poikkeuslupa-anomus on nyt vedetty pois ja kumottu. Vaihtoehtona on hakea kaavamuutosta. Mutta mitäpä luulette, löytyykö Suomesta yksi ihminen (kenellä tahansa on oikeus valittaa), joka valituksen tekisi? Aivan varmasti löytyy. Tätä vaihtoehtoa emme halua läpikäydä, koska arvioitu käsittelyaika on 2-3 vuotta. Tämän valituksen tulisimme luultavimmin voittamaan, mutta juuri nyt ei tunnu hyvältä ajatukselta lähteä siirtämään projektiamme näin paljon eteenpäin.

Olemme myös tehneet Studio Puiston kanssa uudet suunnitelmat olemassaoleviin neliöihin. 530 neliötä on kuitenkin niin pieni määrä, että vaikka tärkein syy tämän unelman toteuttamiselle on tarjota ihmisille hyvää oloa, on turhan kova riski lähteä toteuttamaan hanketta. 822 neliötä oli laskettu niin tiukalle, että siitä on hyvin hankala niistää neliöitä pois. Jos siis olemassaolevaa lupaa käytetään, pitäisi koko konsepti suunnitella erilaiseksi.

20139697_10155090927374160_71879961914335988_n-1

Tässä vaiheessa siis pohdimme, mitä Kurulle tapahtuu. Ihana asia on se, että saamme viettää kesälomaa juuri nyt. Muuten tämä kesä olisi mennyt tiukasti rakentamisen merkeissä. On siis oltava positiivinen ja kiitollinen kaikesta tästä kokemuksesta, jonka olemme tässä vaiheessa saaneet kokea. Kukaan ei ota pois niitä huikeita hetkiä, kun olemme Juhan kanssa fiilistelleet tulevaa Resortia ja sen tarjoamia mahdollisuuksia.

Rahallinen menetys on toki merkittävä, mutta tämä ei ole kuitenkaan päällimmäisenä mielessä vaan se, miten tätä upeaa paikkaa saataisiin tulevaisuudessa hyödynnettyä. Suojelumetsä asioita pitää lähiaikoina selvittää ja eihän sitä koskaan tiedä, josko saamme vielä uuden innostuksen päälle ja suunnittelytyöt aloitetaan alusta.

Haluan kiittää todella lämpimästi niitä lukemattomia tahoja, jotka osoittivat halunsa yhteistyöhön kanssamme. Tiedän, että alkuperäisen suunnitelman mukaan Kuru Resort olisi ollut jotain hyvin koskettavaa ja ainutaatuista.

Ihanaa kesää kaikille ja palailemme, kun tulevaisuuden suunnitelmat kirkastuvat 🙂 Ja toki tänne saa kommentteja laittaa!

Terkuin Jutta

p.s. Muistakaa mennä luontoon <3

Muokattu 20.7.17 Pirkanmaan ELY-keskuksen kanssa käydyn asioinnin keskiössä oli maaseuturahoituksen investointitukihakemus. Tukihakemus laitettiin vireille tammikuun 2017 loppupuolella ja sitä oli tarkoitus täydentää investoinnin kokonaisbudjetin ja laskelmien valmistuttua. Vireille asetettu hakemus liittyi siis KURU Resortin rakennusinvestointeihin. Lopullista hakemusta ei ole siis vielä jätetty eikä näin ollen myöskään varsinaista rahoituspäätöstä ole olemassa. ELY-keskuksen suunnalla Kuru -hanke kuitenkin nähtiin maaseuturahoituksen kriteeristöjen näkökulmasta lähtökohdiltaan puollettavana ja ehdottomasti maaseudun elinvoimaa kehittävänä hankkeena. ELY-keskuksen elinkeinoasioita hoitavien viranomaisten suunnalta hankkeelle saatiin siis varsin kannustavaa palvelua ja ohjeistusta. Näissä olosuhteissa vireille jätetty hanke kuitenkin vedetään pois eikä viedä rahoituskäsittelyvaiheeseen.

 

 

15 thoughts on “Piste tälle suunnitelmalle.

 1. Hei! Tyrmistynyt hiljaisuus taitaa vallita kaikkien hanketta tukeneiden mielissä, sillä juuri tämmöistä rohkeutta ja uuteen panostamista täällä oltaisiin kaivattu. Se vielä, että virkamiehet pystyivät tämän torppaamaan tuntuu niin kauhealta eli suojelemme itse omilla lainsäädännöillä itsemme hengiltä! Olisiko aika vähän höllentää, en usko että missään muualla Euroopassa olisi käynyt näin. Vaikea tässä on mitään hyvää sanottavaa keksiä, vaikka Jutta itse oletkin positiivisuuden perikuva. Mutta suuri toive varmaankin kaikkien mielissä on, että Jutta kuitenkin jaksaisit kehittää asiaa eteenpäin, sillä tukea aivan varmasti tulee ja onhan sinulla Juha rinnallasi ja ehkä se positiivinen juttu on tässä se, että löysitte toisenne 🙂

 2. Hei…harmi että tämä hanke meni nurin.Voisitko sinä Jutta olla minuun yhteydessä,niin voisimme
  käydä kanssasi läpi toisenlaista,myös luontoon liittyvää ajatusta ! Terv.Anne

 3. Hei Jutta ja Juha. Olen fiilistellyt ja seurannut innolla projektianne, seutu on vienyt minunkin sydämeni. Harmittaa todella paljon teidän puolesta ja niiden puolesta, joille Kuru olisi voinut tarjota unohtumattomia kokemuksia. Ihan mahtavaa, että joku vielä uskaltaa haaveilla ja toteuttaa haaveitaan rohkeasti! Toivottavasti Kuru-projekti vielä jossain muodossa toteutuu 🙂 Nauttikaa kesästä ja onnea jatkoon!

 4. Tiedän tunteen, joutunut myös valittajien käsiin mutta voitettu (kurussa) kohdallani ainoastaan kateus syynä. Kyllähän siinä ihminen kuluu. Todella olisi paljon tarvetta hankkeellesi. Toivon sydämestäni että projektisi vielä onnistuu. 😍

 5. Hei Jutta ja Juha,
  Upea hankeidea, toteutusajatuksenne ja suunnitelmanne olivat loistavat 🙂 Hienoa, että yritystä, uskallusta sekä rohkeutta olisi teiltä löytynyt näinkin mittavaan investointiin ja tärkeään työhön ihmisten hyvinvoinnin eteen Suomen luonnossa. Todella harmillista tämä erittäin ikävä sekä byrokraattinen lopputulos, ja se että vauhtia täytyy nyt ottaa johonkin toiseen suuntaan. Mielen päällä retriittiin jo osallistuneena uskon tämän idean kiinnostavuuteen ja kannattavuuteen. Varmasti löydätte yhdessä sen toisen polun ajatuksen toteuttamiseen. Rentoa kesän jatkoa, hyvän mielen yhdessäoloa ja eikun suurella sydämmellä vaan eteenpäin! ❤ t.Johanna

 6. Todella harmi. Välillä ihmetyttää Suomen byrokratia ja ”ankeuttamiskulttuuri”. Ideahan on loistava! Eikun uutta matoa koukkuun ja toteutatte unelmanne pienemmässä, viralliset rakennusluvat täyttävässä mittakaavassa. No pain no gain 🙂

 7. Hei Jutta ja Juha!
  Jotenkin minulta meni keväällä tää Ely -keskuksen valitusjuttu ihan ohi ja vasta nyt tyrmistyneenä luin tapahtuneesta. Olen syvästi pahoillani ja aivan tavattoman ärsyyntynyt ja vihainen puolestanne.
  Olen luontoyrittäjä ja jo pidemmän aikaa miettinyt, miksi muualla Suomessa voi syntyä sellaisia hienoja matkailupalveluyrityksiä kuin esim. Rantasalmella sijaitseva JärviSydän (http://www.jarvisydan.com/fi). Varmasti sielläkin on rakentamista poikkeusluvalla tehty, Saimaan rannalle aivan Linnansaaren kansallispuiston läheisyyteen.
  Tähän asti meillä Pirkanmaalla matkailun ja ennenkaikkea luonomatkailun kehittymistä on vaivannut taloudellisten resurssien vähyys. Nyt ensimmäistä kertaa ajattelin, että hankkeenne voisi synnyttää tännekin uutta liiketoimintaa, vahvistaa jo olemassaolevaa ja parantaa pohjoisen Pirkanmaan työllisyystilannetta. Suoraan sanoen olen ollut aivan innoissani hankkeestanne ja mielelläni toivottanut teidät tervetulleeksi alalle.
  Virkamiehethän sanovat kaikki toimineensa parhaassa ymmärryksessä ja lakien mukaan. Kukaan ei ole vastuussa mistään. Tosi kurjaa ja koko elinkeinon kannalta masentavaa.
  Toivon, että loma antaa etäisyyttä ja voitte kaikessa rauhassa miettiä tulevaisuutta. Soiteltuani läpi ne asiaan kuuluvat virkamiehet, jotka heinäkuussa kiinni saa, on mielestäni ainoa vaihtoehto uuden rakennuskaavan saaminen alueelle. Jos Resort -ajatus edelleen olisi ajankohtainen, kannattaisi rakennusoikeutta silloin varata kaavaan todella paljon enemmän, jotta hankkeella olisi mahdollisuus kasvaa.
  Sydämestäni kaikkea hyvää toivottaen
  Liisa, hyvänmielen luontonoita
  Hiking Travel, Hit Ky
  0400 636 057

  1. ”Olen luontoyrittäjä ja jo pidemmän aikaa miettinyt, miksi muualla Suomessa voi syntyä sellaisia hienoja matkailupalveluyrityksiä kuin esim. Rantasalmella sijaitseva JärviSydän (http://www.jarvisydan.com/fi). Varmasti sielläkin on rakentamista poikkeusluvalla tehty, Saimaan rannalle aivan Linnansaaren kansallispuiston läheisyyteen.”

   Käsittääkseni Järvisydän-matkailukeskusta ei ole luvitettu poikkeusluvat edellä, vaan kunnan toimesta kaavoja laatimalla ja edelleen matkailun tarpeiden perusteella muuttamalla. Viimeisin kaavamuutos sinne tehtiin muutama vuosi sitten, jossa lisättiin reippaasti alueen rakennusoikeutta, ja mahdollistettiin se, että alueelle pystytään tekemään lisää vuokramökkejä, majoitustiloja ja kokoustiloja. Kaavamuutos vei aikaa kai siellä yhteensä nelisen vuotta. Aikaa pidensi se, että kaavoitettu alue oli jopa 100 hehtaarin ja yli 60 000 rakennusoikeusneliömetrin kokoinen, ja kattoi 8 muutakin aluetta kuin vain Järvisydämen alueen. Viimeisimmän kaavamuutoksen jälkeen Järvisydämen matkailukeskusta on sitten reippaasti taas laajennettu.

 8. Ette ole siis keskustelleet ollenkaan kaavoituksen asiantuntijoiden kanssa? Rakennuslupa ja rakentaminen alkamaan kaavan mukaisesti tai poikkeamisluvalla mahdollistettavan rakennusoikeuden ylityksen merkeissä. Sitten kaavamuutos vireille ja kun selvitykset on tehty ja luonnos ollut nähtävillä, niin poikkeamislupaa hakemaan laajennukselle. Tosin sillä edellytyksellä, että kaavaprosessissa ei ole paljastunut mitään, mikä voisi estää kaavamuutoksen.

 9. En voi muuta sanoa kuin että olen todella pahoillani… Olin jo mielessäni kuvitellut itseni tämän upean paikan asiakkaaksi.

 10. Sanaton koko jutusta. Turmistynyt. Ely-keskus olisi voinut käyttää harkintaansa tällaisessa korpicasessa, vielä kun ottaa huomioon kaikki asian hyvät kerrannaisvaikutukset alueelle ja Suomelle.
  Tsemppiä nyt kuitenkin valtavasti! En osaa muuta sanoa. Hävettääkin vähän tällainen… byrokraattinen typeryys.

 11. ”Poikkeuslupa-anomus on nyt vedetty pois ja kumottu. Vaihtoehtona on hakea kaavamuutosta. Mutta mitäpä luulette, löytyykö Suomesta yksi ihminen (kenellä tahansa on oikeus valittaa), joka valituksen tekisi? Aivan varmasti löytyy. Tätä vaihtoehtoa emme halua läpikäydä, koska arvioitu käsittelyaika on 2-3 vuotta. ”

  Ei kenellä tahansa Suomessa ole oikeutta valittaa kaavapäätöksistä. Vain ne, joita kaavapäätös selkeästi koskee + kaikki saman kunnan asukkaat saavat valittaa kaavapäätöksistä. Mitä pienempi kunta on kyseessä, sitä harvemmalla on siis edes valitusoikeus. Jossain metsän keskellä olevia matalahkon rakentamisen alueita (jotka eivät edes näy naapuriin) koskevista kaavoista valituksia harvemmin tekee kai kukaan.

  Valituksen tekeminen hallinto-oikeuteen maksaa nykyään 250 euroa. Tuo maksu peritään valittajalta vain silloin, jos valitus ei mene läpi. Jo tuo maksu rajoittaa aika paljon sitä, ettei kaavoista kovin herkästi valiteta – ellei ole kyse oman pihan näköaloja koskevista vaikutuksista tai muusta vastaavasta itselle suoraa haittaa aiheuttavasta asiasta, jonka takia joku olisi valmis pari sataa euroa menettämään viivyttääkseen hankkeen aloitusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *