Terveiset Lapin luonnosta

Posted on

Terveiset Lapista. Olemme kuvanneet Levin kauniissa ympäristössa ensi syksynä ulos tulevaa tv-sarjaa Tehtävä Lapissa. Päivät on vietetty ulkona nauttien Lapin luonnosta ja sen tarjoamasta hienosta energiasta. Välillä aurinko on meitä hemmotellut ja toisinaan tunturien huipulla puhaltavasta tuulet ovat saaneet koko porukan tutisemaan kylmästä.

Kyselin muutamia asioita luontoon liittyen Rouvisen Juhalta. Juhalla on merkittävä rooli siinä, millainen luontokokemus saadaan Kuru Resortin vierailijoille tarjottua. Samalla kysyin myös vinkit siihen, mitä terveisiä hän lähettäisi ihmisille, jotka eivät ole vielä luontoon uskaltautuneet.

 

Jos sinulla on tarinoita siitä, miten uskaltauduit luontoon jaa se tänne 🙂

Oikein iloista pääsiäistä kaikille – nauttikaa ja menkää hetkeksi luontoon!

-Jutta-

 

 

 

 

10 thoughts on “Terveiset Lapin luonnosta

 1. Hei,
  Nautinnollisia luontokokemuksia sinne Lappiin. Itsekin olin juuri viikon Ylläksellä ihastelemassa kaunista luontoa. Oma luontosuhteeni ja luontoon uskaltautuminen on lähtöisin jo lapsuudesta. Sieniretkistä, marjaretkistä, mökillä nuotion ääressä istumisesta. Nyt aikuisena olen huomannut, että muun muassa nuotion ääressä istuminen herättää useita aistikokemuksia. On hienoa nähdä tulen leimu, haistaa savu ja kuulla nuotion rätinä ja ehkäpä siinä vielä valmistuu nokinen makkara joka maistuu hyvälle. Uskon että moniaistinen luontokokemus voi olla avuksi myös niille, joita luonto ehkä epäilyttää ja saattaa pelottaakin. Jokainen voi lähteä alkuun luontoon sen aistin kautta, joka on itselle tuttu. Ensin mennään katselemaan, sitten kuuntelemaan, jossain vaiheessa tunnustelemaan ja lopuksi ehkä maistelemaan. Liikkeelle kannattaa lähteä omien tuttujen luontoelementtien kautta. Jollekin se on vesi, toiselle ihana sammalmatto, kolmannelle kaunis kukkanen tai neljännelle makoisa marja. Pikkuhiljaa kaikesta kasvaa kokonaisuus, joka hellii sekä mieltä että kehoa. Parhaimmillaan monimuotoinen luontokokemus on elvyttävä, jopa terveyttä edistävä. Näistä kokemuksista syntyy se oma juttu, ja ehkäpä muotoutuu myös kohde, johon haluaa palata aina uudestaan, se oma, luonnon mielipaikka.

  1. Kiitos Leena kauniista kirjoituksestasi! Hyvä huomio tuo, että luonto saattaa pelottaa. Tämän on muuten aivan totta, mikä sinänsä on hassua, sillä kyllä keskellä kaupunkia on aika paljon vaarallisempaa kun metsässä 🙂

   Omaa mielipaikkaa kannattaa muuten etsiä. Helposti sen voi toteuttaa vaikka kesämökillä. Koko porukkan vaan etsimään omaa luonnon lempipaikkaa ja sitten vieraillaan ja syödään vaikka eväät jokaisen omassa paikassa.

   Iloista kevättä!

   -Jutta-

 2. Hei Jutta , taivaan lahja. Olen keski-iän ylittänyt mummeli ja ihaillut sinua niinkauan kun olet ollut tunnettu, siis ”julkkis”. Katselin aina sinun kuntoiluun liityvät ohjelmat TV.stä ja toivoin mielessäni, että joskus keksisit tehdä kuntokuuriohjelman seniori-ikäisille. Nyt olen seurannut tätä sinun Kuru ohjelmaa mielenkiinnolla, lukenut näitä sinun todella sydämellisiä ja kannustavia suorastaan rakkautta ja suurta viisautta säteileviä juttuja ja vastauksia näillä sivuilla. Nyt sitten haaveilen, että järjestäisit joskus siellä tulevassa paratiisissa jonkinlaisen tapahtuman seniori-ikäisille sinkuille, minun ikäisissä kun on paljon yksinäisiä leskiä jotka ei löydä samanhenkistä seuraa, siis luontoa, liikuntaa ja henkisiä arvoja rakastavia. Itse en ole koskaan istunut ravintoloissa enkä osaa tanssiakkaan, niin minne mennä? Toivon onnea sinun Kuru hankkeelle. Älä takerru lopputulokseen. Nauti jokaisesta hetkestä, vaikka et tietäisikään lopputulosta. Anna universumin huolehtia yksityiskohdista. Luota siihen.

  1. Tervehdys ”mummeli 65”

   Ihan varmasti on paljon muitakin seniori-ikäisiä, jotka mielummin viettäisivät aikaa luonnossa kun ravintoloissa. Pistetäänpä pohdintaan, miten teidät saisi tutustumaan toisiinne! Luontotreffit olisi kova juttu!

   Iloista kevättä ja mahtavia luontokokemuksia!

   -Jutta-

 3. Tervehdys!

  Tämä teidän projektinne on pitkään kaivattu, kunnioitettava projekti, joka keskittyy siihen olennaisimpaan:
  luontoon ja ihmisen luontosuhteeseen. Se on kaiken olemisen lähtökohta. Siispä lämpimimmät kiitokseni ja
  vilpittömimmät hatunnostoni teille, sillä mitä luontevin ja ilmiselvinkin teko elämässä voi vaatia huisisti rohkeutta,
  rajanvetoja ja valintoja. Toivon todella, että tästä sikiää koko maan laajuinen kipinä alkaa vaalia herkkää mutta
  vahvaa ja mittaamattoman arvokasta luontoamme! Ihminen häviää aina luonnonvoimille, ja se pitäisi ymmärtää
  viestinä kunnioittaa luontoa – ei taistella sitä vastaan, eikä yrittää harhauttaa sitä.

  Toivon myös, että Kuru Resortissa panostetaan saunomiseen osana kokonaisuutta. On itse asiassa ollut
  oma haaveeni olla edistämässä saunomiskulttuuria Suomessa, etenkin sen terveysvaikutuksia, mutta no, elämä on
  tullut väliin ja tuulet puhaltaneet toisenlaisiin suuntiin. ”Sauna on köyhän apteekki” -sanonnassa on vaan vinha
  perä, joka tuppaa unohtumaan nykymaailmassa, jossa yksinkertaiset asiat saattavat unohtua epämääräisen
  monimutkaisuuden ja tilapäisten trendihittien nälän alle, kun puhelinkaan ei ole enää kuin sivutoimisesti puhelin….
  Eräs tuttavani kertoi, että saunojen rakentaminen kerrostaloasuntoihin on sekin hiipumassa. :/

  Toivotaan kollektiivisesti myös, että Suomessa päättäjät lopettavat vanhojen metsien hakkuut järjettömänä,
  viimeinkin. Jos olisi olemassa luonto-uskonto, jossa pidetään luontoelementtejä pyhinä, ja suhtauduttaisiin esim.
  itsetehtyyn, kotimaiseen puhtaaseen ruokahetkeen kuin kunniarituaaliin, kirjautuisin välittömästi sisään.
  Tai ehkäpä pitäisi vain viritellä uudelleen henkiin menneiden aikojen Tapio metsänjumala ja Ahti vedenjumala -kuviot,
  toki kestävällä sivistyksellä tuunattuna. Sitten taas huumori olisi tietenkin jyrkästi kielletty. 😉

  P.s. Jos saunomisen terveysvaikutusten osalta kaipaatte vinkkejä, sähköpostiosoitteestani tavoittaa. En veloita
  mitään, enkä teitä todennäköisesti pitkälle kykenisikään neuvoa. Paras kiitoshan olisi, että saunomiskulttuuri
  kukoistaisi. 🙂

  Mitä parhainta tulevaisuutta kaikille luontokappaleille!
  Memento mori.

  A

  1. Moikka Aava, saunaan tullan todellakin panostamaan! Jos ja kun suunnitelmat toteutuvat, siitä tulee huikea! Tontilla on nyt tosi vanha saunarakennus, jossa on ihanat löylyt. Alkaa vaan olemaan niin huonossa kunnossa, että tarkastellaan kesällä mitä sille voi tehdä. Tarkoitus kuitenkin on, että saadaan isompi sauna, sekä sitten pienempi privatti sauna.

   Ja kiitos, kun asiat etenevät, niin mielelläni jututan sinua 🙂 Niin ja tutustunpa Tapioon ja Ahtiin ja heidän historiaansa!

   Halaus!

   -Jutta-

 4. Jutta älä nyt vaan luovuta! Tässä on nyt hyvä esimerkki tästä sääntö-Suomesta ja eiköhän olisi korkea aika alkaa purkaan näitä sääntöjä. Kai täällä Suomessa vielä enemmistön sana painaa sentään, emmekä elä diktatuurissa. Hirveintä tässä on se, että samat ihmiset jotka näitä sääntöjä laatii, ihmettelee miksei Suomeen synny työpaikkoja. Niin miksiköhän? Go Jutta go ja koita sä jaksaa kaikkien puolesta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *