Miten Kuru löytyi?

Posted on

Oikeanlaisen paikan etsintä alkoi viime keväänä. Kävin katsomassa useita valmiita ratkaisuja: mökkikyliä, kartanoita ja huviloita. Yhdenkään paikan kohdalla ei tullut tunnetta, että wau – tässä se on. Ystäväni kautta sain kesällä tiedon, että Finsilva, joka on on Suomen suurimpia metsänomistajia voisi kenties auttaa.

Pian sainkin välittäjän kautta tiedon, että Jukka Suhonen Finsilvalta oli löytänyt potentiaalisen kohteen. Kohde sijaitsisi Kurussa, alle 60 kilometriä Tampereelta. Alkuperäinen tarjottu tontti oli kooltaan reilut 8 hehtaaria ja siihen oli kaavoitettu valmiiksi matkailuunsuunnattua toimintaa.

Muistan eläväsi, kun saavuin paikalle ystäväni Juuson kanssa. Tieltä kurvattiin ensin pienemmälle metsätielle, jonka kunto oli kuitenkin erinomainen. Tienvarressa oli autolle sopiva p-paikka. Siitä lähdettiinkin etenemään kävellen pientä polkua pitkin 200-300 metriä. Jo metsäpolkua kävellessäni tuntui jotenkin hyvältä. Ympärillä oli metsää. Metsää ja vielä enemmän metsää.

Kun saavuin paikalle olin mykistynyt. Paikka oli kerrassaan huikea! Tontilla oli 1940 luvulla rakennettu tukkijärkien maja sekä pieni vaatimaton rantasauna.

15220197_10154376438989160_5876898808239526602_n

Järven vesi oli niin kirkasta, että pohja näkyi. Puut kasvoivat naavaa, joka kertoo siitä, että ilma on erittäin puhdasta. En kuullut pihaustakaan mistään. Vain puiden huminaa.

naavaa

Lähdin kävelemään pihasta lähtevää luotopolkua pitkin. Tallustelin ja ihmettelin paikan satumaisuutta. Kiipesin korkeammalle ja näin koko paikan uskomattoman kauneuden.

Tässä vaiheessa järki astui peliin. Projekti olisi aivan liian suuri. Soitin Juhalle ja fiilistelin paikkaa, mutta samalla totesin, että etsintää olisi jatkettava. Tämän jälkeen kävinkin vielä muutamaa paikkaa katsomassa, mutta Kurun kauneus palasi aina uudestaan mieleen…

Syyskuussa menin katsomaan paikkaa uudestaan. Ja silläkertaa tuntui, kun olisin tullut kotiin! Kuvasin ja tein videoita ja laitoin niitä Juhalle ja hihkuin, että nyt loppui etsintä – tämä on SE paikka.

15181586_10154376439479160_2872413574312379496_n

Päätin vielä varmistaa tilanteen siten,  ja tulin ystäväperheeni kanssa yöpymään Kuruun. Nukuimme makuupusseissa taivasalla ja kun aamulla avasin silmäni ja lähdin yksin kävelemään luontopolkua pitkin totesin, että olen rakastunut – Kuruun <3

Sitten alkoikin varsinainen kaupankäynti, jossa meni oma aikansa. Olen tosi kiitollinen Finsilvan johdolle, että he näkivät tämän laajan kokonaisuuden ja suortuivat myymään koko järven ympärillä olevan 34 hehtaarin maa-alueen. Heillekin on tärkeää, että ihmisiä kutsutaan lunnonhelmaan.

Ainoa pieni suruntunne tuli Kurun Samoilijoiden puolesta. He ovat saaneet käyttää Majajärven tunnelmallista tukkijätkien kämpää ja rantasaunaa vuosikymmenten ajan. He olivat tietoisia, että maa-alue on myynnissä. Kun soitin yhdistyksen puheenjohtajalle sekä paikan ”touhunaiselle” ja kerroin aikeistamme, olin iloisesti yllättynyt. He ymmärsivät asian ja sovimme, että kun projekti tästä etenee, saan heiltä ensiarvoisen tärkeää tietoa alueen historiasta ja luonnosta. Ja tämän talven he toki saavat käyttää paikkaa entiseen tapaan ja jokamiehenoikeudella tietenkin kuka tahansa saa metsikössä edelleen liikkua. Ja ennen kun avajaisia Kuru Resortissa vietetään, haluan kutsua nänä todelliset VIP-ihmiset katsomaan aikaansaanostamme, jossa luonto on aina etusijalla.

Seuraavaksi on aika päivittää millainen luonto meitä Kurussa odottaa. Ja tietenkin sitä, millaisia suunnitelmia meillä oikein onkaan…  Ja jos sulla on jättää jotain loistavia linkkejä hyvistä ideoista, niin olemme niistä kiitollisia!

Mahtavaa viikkoa!

Toivottelee Jutta

 

8 thoughts on “Miten Kuru löytyi?

 1. Olen vuosien ajan käynyt kyseisellä alueella luonnon helmassa. Paikka on kyllä mahtava! Olen iloinen, että tarkoituksenne on mahdollistaa ihmisille luontokokemus.

  Jääkö alue luonnon tilaan metsän suhteen vai teettekö sinne istutuksia jne?

  Tsemppiä projektiinne! Tulen varmasti tutustumaan paikkaan kun saatte sen valmiiksi.

  1. Moikka Samoilija,

   On helppo yhtyä sanoihisi ja todeta, että paikka kyllä tosiaan on fantastinen! Joka kerta kun käyn siellä, voin vaan ihastella luontoa <3

   Aioimme pitää metsän mahdollisimman luonnonvaraisena. Jos puu on siis kaatunut itsestään, niin se siihen jääköön. Haluamme näyttää luonnossa olevan synny, kasvun ja kuolemankin, jonka kautta ajallaan taas uuden synnyn.

   Rakennusvaiheessa tullaan ottamaan erityisen huolellisesti huomioon, että maasto säilyy mahdollisimman aitona. Emme siis tule istuttamaan tekonurmea paikalle =)

   Ja tulehan ihmeessä piipahtamaan! Näkyvää jälkeä alkaa tulemaan keväällä, kun rakennustyöt saadaan käyntiin.

   T:Jutta

  1. Iso Majajärvi. Vähän vajaa kilometri on järvellä pituutta. Ja voi sitä veden kirkkautta <3 Vesi pitää tutkia, mutta ihan tesrimielessä sitä on jo juotu ilman vatsan väänteitä 🙂 Eli uskoaksemme täysin juomakelpoista!

 2. Paluuviite: Tontin osto
 3. Tämä metsän energia ja rauha välittyy jo ihan tänne asti. Se on varmasti huikea paikka, joten ei ihme, että se veti sinut sinne. Metsä, järvi ja koko luonto kutsui sinut sinne ❤

  Ihanaa on myös se, että kuuntelet, mitä tämä luonto ja metsä sulle kertoo.
  Ihanaa on myös se, että toteutat kaiken luontoa kunnioittamalla.

  Kuitenkin mulle tuli mieleen sellainen asia kuin metsänhoito. Vaikka aikomuksenasi oli antaa metsän olla ns.koskematon, jossa näkyy kaikki elämän merkit, niin tee tämä vaikka vaan yhteen lohkoon.
  Sillä se, mitä nyt aion sanoa on se, että metsää pitää myös hoitaa.
  Tee tämä hoitosuunnitelma ja toteutus vaikka kaikkialle muualle tai edes osalle metsää ja huomaa, mitä se antaa takaisin.

  Puhun nyt henkilön suulla, joka on saanut metsänhoito-oppinsa omalta pappaltaan jo nuoresta pojasta lähtien. Ja sen opin myötä myöhemmin lähti yrittäjäksi tekemään metsänhoidollisia asioita toisten metsiin.
  Metsää kun hoitaa sydämellään, niin se kasvaa ja voi hyvin ja koko luonto/ekosysteemi voi hyvin.
  Tämä henkilö on siis mieheni, eikä siis ollut maksettu myyntipuhe hänen puolestaan. (Hänellä riittää töitä ihan omasta takaa eikä hän tarvi erikseen markkinointia.)
  Mutta kun olen näitä hänen juttujaan kuunnellut yli kaksi vuosikymmentä, niin uskon minä siihen itsekin ja kun sen näkee ihan omasta metsästäkin.
  Kaikkea hyvää sinne koko projektille ❤

  1. Kiitos Kirsi kirjoituksestasi! Tämä täytyy ehdottomasti huomioida. Onko miehelläsi joku nettisivu mistä voisimme lukea asiasta lisää? Muuten metsän harvennus tehdään vasta ensi talvena kun mökit ovat paikoillaan. Silloin nähdään mitkä puut pitää kaataa. Ja jonkin verran meillä onkin jo kaadettua metsää ja jotainhan maisemoinnin suhteen on tehtävä.

   -jutta-

   1. Hei!
    Jopas venähti viestiin vastaaminen. Mutta joo, on hänellä omat sivut: http://www.perkkiontaimi.fi/
    Kun kerroin hänelle tästä kirjoituksestani, niin hän totesi saman tein, ettei hän ainakaan lähde sinne asti töihin, kun täälläkin päässä Suomea on ihan riittämiin töitä.
    (Mutta voi sitä silti kysyä konsultaatiota tai sitten houkutella päiväksi sinne metsään, jolloin hän kertoo rehellisesti, mitä hän näkee. Hänen kanssaan ei tule aika pitkäksi metsässä, kun hän hoksaa kaikki metsän eläimet ja erikoisuudet sieltä. Tätä piirrettä olen aina ihmetellyt 😉 ).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *